Geen categorie

Leiden Voorbij

 

 Een bosrietzanger in Exloo, Drenthe. Beeld KINA

 

Amsterdam Zuid – Den Haag
In de trein lees ik de krant

De spreeuw die een trein intimideert, irriteert, wat nee, imiteert.

 

 

#TreinNotitie | O vogeltje wat zing je lief | OnderwegNaarDeJacoba|HoeHetEchtIs | Geluid | IntimidatieIrritatieImitatie | SchreeuwSpreeuw | DigitaleVolkskrant | FBnotitie
Mad World – Gary Jules

‘Van de zang in de paringstijd tot de alarmroep als er gevaar dreigt, van de roffel van de specht tot het gepiep van de jonkies die honger hebben.’‘In Leiden hoor je ze wel eens het geluid van afremmende treinen en het fluiten van de conducteur nadoen.’

De zucht van een mens, vermoeid, verslagen zoekend naar kalmerend medicijn. De kreet van een mens waar de schrik in zit, reden onbekend. De snork van een mens die slaapt op de bank. De brul van een mens omdat hij door de slaap de zandzakken vergat. Het geklots van vechtende golven.

De fluit van de conducteur. De kreet, de brul van schrik, echt alleen van schrik, niemand heeft zich bezeerd. Het geklots van kots bij het aanzicht van geplet vlees tegen het raam. Ting Dong. Beste reizigers, wij hebben een groep SchreeuwSpreeuwen geraakt. Het was even schrikken maar geen vertraging en niemand is echt gewond dus geen reden tot paniek. Op station Leiden is door rondslingerend bloed op het perron uitglijgevaar ontstaan, we zijn dan ook Leiden voorbijgereden, ik herhaal Leiden voorbij.

Ik las in de Volkskrant een artikel over spreeuwen die treinen imiteren. Doet een spreeuw een trein na? Wat doet ie dan? Heel hard vliegen? TreinSpreeuw. | SpreeuwTegenTrein. Ik zit trouwens helemaal niet in de trein, ik ben vandaag heel Den Haag niet eens uit geweest. Er is geen trein, er is geen conducteur en er is ook geen spreeuw tegen het raam gekletst. Er is niemand in slaap gevallen en er is niemand boos, Scheveningen is niet overstroomd.

Ik zit op de bank, te tikken op m’n telefoon, de kerstboom staat er nog en de afwas ook. Morgen 08.03 sta ik gewoon weer als een ImitatieMens te wachten op de trein naar de Zuidas. Ik wacht daar samen met 67 anderen. Duwend en zuchtend, op het randje van het perron.

Allen één stap verwijderd van verandering. Slechts één stap.

Niets klinkt zo bevredigend als het fluitje van de conducteur en het geluid van een afremmende trein.